10.4.13

How to Make the Perfect Martini



 

 

I used to think I should be a tall, slender woman in a silk dress to pull off holding a martini glass properly. Martini for me was the Rat Pack, James Bond, Katherine Hepburn... adult. But on our first date, one of my ex-beaus who was fond of organizing jazz cocktail parties, showed me that martini wasn't about the looks. It was all about the attitude. Inspired by Mad Men's new season, a show that is all about attitude, I wanted to share with you how to make the perfect martini! The following is taken from the excerpts of King Cocktail, Dale DeGroff in the book The Expert's Guide to 100 Things Everyone Should Know How to Do.

You'll need 3 dashes of dry French vermouth and 2 ounces of London dry gin. Pre-chill the glasses in the freezer. Fill the mixing glass with ice. A martini should always be mixed in a glass, not a metal container. Add the dashes of vermouth first, then the gin. Stir the ingredients with the ice - 50 times if using large ice cubes, 30 times if using small cubes. We want water in the drink from the melting ice; it is a critical ingredient to mellow the alcohol's attack. Strain into a chilled, V-shaped  5 and a half-ounnce martini lass. Garnish with a pitted Spanish cocktail olive, then twist a lemon peel over the top and drop it into the drink. 

Always use dry French vermouth and keep it in the fridge. Don't store the gin in the freezer. Frozen gin will not melt the ice when stirring or shaking, and a little water in the drink is critical for a mellow, smooth martini. Don't use unfiltered tap water to make ice cubes. 

Now do we stir or shake a martini? Shake drinks with fruit juices and sweet ingredients, and stir drinks with only spirit ingredients. Shaking adds air, sparkle, and froth, and fruity or sweet drinks need effervescence so they are lively on the tongue. All the air spread the flavors over the tongue and renders the seet ingredient less cloying. On the other hand, the texture of a martini should be cold, silky and heavy, so... stir. 

Whether you're a bartender or an amateur throwing a cocktail party, make the martinis in front of your guests: above all, the drink is a social event, and people want to share in the ceremony as much as in the drinking. 
 
Bir martini kadehini doğrudürüst elimde tutabilmek için, ipek bir elbise giymiş uzun boylu, ince bir kadın olmam gerektiğini düşünürdüm. Martini benim için Rat Pack'di, James Bond'du, Katherine Hepburn'du. Yetişkin... Gel gelelim caz kokteyl partileri vermeye bayılan eski erkek arkadaşlarımdan biri ilk buluşmamızda, bana martini içmenin görünüşle bir ilgisi olmadığını gösterdi. Olay tamamen tavırda. Duruş ve tavrıyla öne çıkan Mad Men dizisinin yeni sezonundan esinlenerek, sizlerle mükemmel martini nasıl yapılır paylaşmak istedim. Bu tarif, Kokteyl Kralı  Dale DeGroff'ın The Expert's Guide to 100 Things Everyone Should Know How to Do. kitabında yazdığı yazısından alınmıştır.

3 damla sek Fransız vermouth ve 59 ml (4 yemek kaşığı) London dry gin'e ihtiyacınız olacak. Kadehleri önceden buzlukta soğutun. Kokteyl karıştırıcıyı buzla doldurun. Martini her zaman cam karıştırıcıda hazırlanmalı, metalde değil. Karıştırıcıya önce vermouth sonra da gin'i ekleyin. Buzla birlikte malzemeleri karıştırın. Büyük buz küpleri kullandıysanız 50, küçük küpler ise 30 kere. Amacımız buzdan eriyen suyun içkiye karışıp alkölün hücumunu hafifletmek. İçkiyi serinletilmiş V şeklindeki martini kadehlerine süzerek dökün.Garnitür olarak çekirdeği ayıklanmış yeşil kokteyl zeyini koyun ve kıvrılmış limon kabuğunu son olarak ekleyin.  
 
Her zaman sek Fransız vermouth tercih edin ve buzdolabında muhafaza edin.Gin'i ama buzdolabında tutmayın. İçkiyi karıştırsanız da çalkalasanız da, soğuk gin buzu eritmeyecektir. Biraz suyun içkiye karışması, çok daha yumuşak ve akıcı bir martini için şart. Buz kalıplarını yaparken sakın musluk suyu değil, daima içecek suyu kullanın.
 
Şimdi asıl soruya geldik. Martiniyi karıştırarak mı çalkalayarak mı hazırlayacağız? İçinde meyveli, tatlı malzemeler olan içkileri karıştırırken, içinde daha çok sek içki bulunduran kokteylleri ise çalkalayın. Çalkalamak içkiye hava, ışıltı ve köpük katar ki tatlı kokteyllerin böyle bir çoşkuya ihtiyaçları vardır. Çalkalamaktan eklenen hava, tüm tatları dile dağıtır ve abartılı bir tatlılık varsa, onu yok eder. Öteki taraftan, bir martininin dokusu soğuk, ipeksi ve ağır olmalı.... o yüzden martiniyi karıştırın.
 
Barmen de olsanız, amatör bir kokteyl partisi de veriyor olsanız, martinileri misafirlerinizin önünde hazırlayın. Sonuçta içki sosyal bir olaydır. Misafirleriniz içkiyi beraber içmenin keyfine varırken, hazırlanış seremonisini de paylaşmaktan zevk duyacaklardır.

 
* 1) Photo via Coco & Kelley 2) Photo via Design Crush 3) Photo via This is Glamorous 4) Photo via Pinterest

No comments:

Post a Comment